Grove poriën

Poriën… iedereen heeft ze, maar bij de één zijn ze groter dan bij de ander.

Wat is het

Grove poriën zijn openingen in de huid die ervoor zorgen dat talg en zweet uit de huid naar de oppervlakte worden gebracht. Via de poriën wordt het talg verspreid over de huid, wat zorgt voor een goede barrièrefunctie van de huid. Zijn poriën eenmaal groter geworden, is het niet makkelijk ze weer te reduceren. Het is dus zaak om te voorkomen dat poriën wijder of groter worden.

Wat moet je vooral niet doen bij grove poriën?

Ongezonde vette producten gebruiken zoals omega 6. Omega 6 zit in heel veel bewerkt voedsel. Hierdoor gaan de poriën alleen maar meer verstoppen, waardoor je ook mee-eters kan krijgen.

Door de stralingen word je huid minder elastisch, en hierdoor worden je poriën meer zichtbaar.

Vol plamuren met make-up, op niet minerale basis. Hier zit vaak olie in die de huid doen verstoppen. Dit gaat in de poriën zitten, waardoor ze zich blijven vullen en dus gaan verstoppen. Gebruik dus altijd minerale make-up.

De oorzaak

Door verschillende oorzaken kunnen poriën groter en dus meer zichtbaar worden. De belangrijkste oorzaken van grove poriën, naast het hebben van aanleg, zijn:

Verlies van collageen (door bijvoorbeeld zonschade en het ouder worden). De huid wordt slapper met niet alleen rimpels tot gevolg; ook de poriën wandjes kunnen daardoor uitzakken.

Verstopte poriën; door bijvoorbeeld make-up en andere soorten vervuiling in de poriën achter blijven en rekken ze als het ware uit. Maar ook door een verhoogde talgproductie (vette huid, acne). Grove poriën zijn dan ook vaak te vinden rond de neus en op de T-zone.

Het kan ook genetisch bepaald zijn doordat ze hun elasticiteit hebben verloren. Het verschilt per persoon waar de grove poriën zich bevinden en wat de poriestructuur is. Dat ligt voor een groot deel aan wat voor huidtype je hebt.

Wanneer bovenstaande oorzaken een langere tijd een rol spelen en de poriën eenmaal groter geworden zijn, dan is het moeilijk om deze weer te verkleinen. De poriewand is hierdoor opgerekt en bevat een te grote hoeveelheid aan talg.

De behandeling

In eerste instantie is het belangrijk dat de talgproductie gereduceerd wordt, waardoor de poriën minder snel verstopt raken en de porie wanden niet verder oprekken. Door een peeling aangepast op jouw huidconditie zullen de poriën minder snel verstopt raken. Om de huidstructuur te verstevigen is het belangrijk dat de collageen en elastine aanmaak in de diepere huidlagen gestimuleerd wordt. Afhankelijk van jouw huidtype/ huidconditie en de ernst van de klacht kunnen we gebruik maken van een speciale peeling of met de Dermapen 4.

*Het behandelresultaat is van diverse factoren afhankelijk en is per persoon verschillend.

Na de behandeling

  • Camoufleren met make-up, je kunt het beste make-up op waterbasis gebruiken. Dit verstopt de poriën niet. Wij adviseren het Minerale make up merk Decoded skin wat de huid dus niet belast en het is geheel op minerale basis waardoor het de huid niet afsluit.
  • Gezonde voeding. Vermijd verkeerde vetten en suikers. Zorg ervoor dat je Omega 3 en Omega 6 goed in balans zijn!
  • Drink water, minimaal 2 liter per dag.

Wil je meer weten of direct een consult inboeken?

Wil je meer weten wat de huidspecialistes van PUUR Huid en Haar voor jou kunnen doen op het gebied van huidverbetering of wil je een afspraak maken? Wij lichten je graag uitgebreid voor tijdens een gratis consult.

Voor advies, een afspraak of meer informatie over de behandelingen kun je contact opnemen op 0181- 769106 of via het contact formulier. Of boek direct hier jouw online afspraak.