Mee-eters

Bijna iedereen heeft of kent ze wel: comedonen, beter bekend als mee-eters, black heads of white heads. Maar de ene mee-eter is de andere niet.

Wat is het

Mee-eters bestaan uit talg en dode huidcellen. Bij een overproductie aan talg, vult een porie zich hiermee waardoor er een talgpropje ontstaat. Dit noemen we een mee-eter of comedo. Door mee-eters zelf uit te knijpen loop je kans dat je littekens creëert op je huid. Ook kan je, door te hard te knijpen, andere poriën verstoppen, zodat je op lange termijn alleen maar meer plekjes krijgt. Laat daarom de mee-eters vakkundig verwijderen door de huid specialiste.

De oorzaak

Aan weerszijden van een haarzakje bevinden zich talgklieren. Deze talgklieren produceren talg welke bestaat uit vetzuren, vetalcoholen en hoorncellen. Talg houdt onze huid en haren soepel. Het beschermt onze huid tegen uitdroging en schimmels en bacteriën. Wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, kan een porie (uitvoergang van de talgklier) verstopt raken. Dit te veel aan talg kan gaan oxideren, waardoor er een zwart puntje ontstaat. We noemen zo’n zwart puntje een open mee-eter of blackhead. Wanneer je met 2 vingers de huid aanspant bv. op je kin, dan kun je soms ook een wit bobbeltje ontdekken. Dit noemen we de gesloten mee-eter of whitehead, omdat deze porie is afgesloten. Een gesloten mee-eter ligt dieper gelegen en is vaak de boosdoener van een puistje of ontsteking (rood puistje).

Toch adviseren we je de mee-eters die er zitten niet zelf uit te drukken, maar dit bij de huidspecialist te laten doen. Zo voorkom je onnodige schade aan je huid en kunnen wij je daarna een persoonlijk advies uitreiken.

De behandeling

De huidspecialiste brengt een speciale gel aan, die jouw huid voldoende verweekt, zodat de mee-eters daarna makkelijk verwijderd kunnen worden. De mee- eter wordt door middel van de skin scrubber of met een zijdelingse bewegende druk met tissues verwijderd. Zodat er ook geen schade aan de huid gecreëerd wordt.

Na de behandeling

Het is heel erg moeilijk om mee-eters helemaal te voorkomen, echter je kunt er veel aan doen om ze zoveel mogelijk te beperken. Zoals beschreven zijn mee-eters verstopte poriën. Het is dus van groot belang ervoor te zorgen, dat het teveel aan talg makkelijk weg kan.

  • Gebruik minimaal 1 keer per week een exfoliërend product aangepast aan jouw huidtype.
  • Gebruik een verzorgend product die je huid matteert.
  • Gebruik alleen minerale make up.

Wil je meer weten of direct een consult inboeken?

Wil je meer weten wat de huidspecialistes van PUUR Huid en Haar voor jou kunnen doen op het gebied van huidverbetering of wil je een afspraak maken? Wij lichten je graag uitgebreid voor tijdens een gratis consult.

Voor advies, een afspraak of meer informatie over de behandelingen kun je contact opnemen op 0181- 769106 of via het contact formulier. Of boek direct hier jouw online afspraak.