Gerstekorrels
Iedereen kent ze bijna wel, van die kleine witte bolletjes onder je huid die zich om voor jou geen enkele logische reden ineens er zijn op jouw gezicht. Het zijn geen puistjes en ook geen mee-eters, maar wat zijn het dan wel?
Wat is het
Gerstekorrels (milia) zien eruit als kleine, witte korreltjes/bultjes in of onder de huid. Het is een kleine holte (cyste) in een haarschacht (haarfollikel) waar hard geworden talg (huidsmeer) in zit. Vaak op het jukbeen of rond de ogen.
De oorzaak
Het is niet precies duidelijk waardoor gerstekorrels ontstaan. Vermoedelijk ontstaat het door een combinatie van een te sterke verhoorning van de huid en te weinig vocht, waarbij als gevolg een verstopping van de talgklier uitvoergang in de opperhuid optreedt. Hierbij vindt geen ontstekingsreactie plaats, zoals bij Acne wel het geval is. Gerstekorrels kunnen ook ontstaan op plaatsen waar de huid is beschadigd door schaafwonden, blaren en verbranding.
De behandeling
Zelf uitdrukken van gerstekorrels is niet verstandig, want het laat vaak ontsierende vlekken en littekens achter. De huid over de gerstekorrel heen is zo stug, dat het vrijwel onmogelijk is om de gerstekorrel er zelf uit te krijgen. De huidspecialisten weten precies hoe gerstekorrels behandeld en voorkomen kunnen worden.
Steriel naaldje
Met een speciaal steriel naaldje prikt de huidspecialist de gerstekorrels in. Daarna wordt de inhoud nauwkeurig verwijderd, zonder dat jouw huid beschadigt raakt. Indien mogelijk kan zij jouw huid ook reinigen van andere onzuiverheden, zoals mee-eters. Er wordt meestal 30 minuten behandeld per bezoek. Indien je gevoelig bent voor de ontwikkeling van gerstekorrels, kun je deze behandeling het beste met enige regelmaat ondergaan. Bijvoorbeeld elke 4 tot 6 weken.
Coagulatie
Wanneer de gerstekorrels dieper liggen kan coagulatie toegepast worden. De huidspecialist verweekt het bultje met een klein naaldje waar een stroomstootje vanaf komt. Dit maakt de inhoud van de gerstekorrel zacht, waardoor deze makkelijker verwijderd kan worden.
Na de behandeling
We raden af om zelf gerstekorrels zelf thuis te verwijderen om onnodige ontstekingen en zelfs littekens als gevolg van de ontstekingen te voorkomen. Kies daarom altijd, wanneer er nieuwe gerstekorrels ontstaan, voor een professionele behandelaar die de gerstekorrel kan verwijderen zonder jouw huid te beschadigen.
Wil je meer weten of direct een consult inboeken?
Wil je meer weten wat de huidspecialistes van PUUR Huid en Haar voor jou kunnen doen op het gebied van huidverbetering of wil je een afspraak maken? Wij lichten je graag uitgebreid voor tijdens een gratis consult.
Voor advies, een afspraak of meer informatie over de behandelingen kun je contact opnemen op 0181- 769106 of via het contact formulier. Of boek direct hier jouw online afspraak.