Ingroeiende teennagels

Ingroeiende teennagels (vaak de grote teen) zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De pedicure van PUUR Huid en Haar geeft je tips om te voorkomen dat jouw nagels gaan ingroeien en legt uit, wat ze voor jou kunt doen om snel van de pijn te worden verlost.

Hoe ontstaan ingroeiende teennagels

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd of te kort knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagel wal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.

Verkeerd knippen

Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teen top kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Teennagels dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen.

Ontsteking

Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg. In veel gevallen speelt meer dan één van de genoemde factoren een rol.

Behandeling

Probeer niet zelf langdurig een ingroeiende nagel te behandelen. De pedicure heeft daartoe instrumenten en medicamenten en kan ervoor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kan de pedicure ervoor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen. Verder heeft zij diverse technieken voorhanden om herhaling van ingroeien te voorkomen. Zoals met bijvoorbeeld een nagelbeugel.

Ingroeiende teennagels voorkomen

  • Knip teennagels altijd recht en niet te kort.
  • Knip nooit hoekjes van de teennagel rond af.
  • Vijl ook de teennagels netjes glad zoals je vingernagels.
  • Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte.
  • Heb je teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, laat een pedicure je dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.

Bezoek de ProVoet Pedicure van PUUR Huid en Haar

Wacht niet te lang met een bezoek aan de pedicure na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit voorkomt pijnlijke ontstekingen.

Wil je meer informatie over wat de pedicures van PUUR Huid en Haar voor jou kunnen doen op het gebied van voetverzorging? Wij lichten je graag uitgebreid voor tijdens een gratis consult.

Voor advies, een afspraak of meer informatie over de behandelingen kun je contact opnemen op 0181- 769106 of via het contact formulier. Of boek direct hier jouw online afspraak.